Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
68. Gener-març 21
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

La producció d'energia sostenible en els paisatges de l'era postpetroli

Jean-Pierre Thibault
Inspector general. Consell General de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible (França) i membre del Collectif Paysages de l'après-pétrole

Durant els segles que van precedir l’era del petroli, la producció d’energia era present a tot arreu: els molins de vent esquitxaven els turons i a la vora dels rius s’alçaven molins hidràulics.

Després va arribar l’era del petroli, i la producció d’energia es va concentrar en un petit nombre de centrals de carbó, de combustible i d’energia nuclear, de manera que va esdevenir invisible arreu del món. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Èxit del curs ‘El paisatge des de l'escala local'
Prop de dos-cents representants de l’administració local, de la Generalitat de Catalunya, dels camps professional i universitari, d’entitats, i vint-i–un professors van participar en les sis sessions del curs. L’Observatori del Paisatge, amb el suport de Diputació de Girona, va organitzar al novembre de 2020 aquest curs en línia amb l'objectiu de formar responsables polítics i tècnics de l'administració local en matèria de planificació, gestió i valorització del paisatge, explorant noves formes d'intervenció i de gestió en els espais oberts, amb la mirada posada a l'urbanisme, la dinamització local, el turisme, o la gestió dels espais naturals i del patrimoni. Els vídeos i les presentacions del curs es poden consultar al web de l'Observatori
titol foto
S'aproven les Directrius de paisatge de Galicia
La Conselleria de Medi Ambient, Territori i Habitatge de la Xunta de Galicia ha elaborat les primeres Directrius de paisatge de Galicia. L’instrument, que entrarà en vigor properament, recull normes i recomanacions amb l’objectiu de compatibilitzar el desenvolupament econòmic amb la protecció i millora del paisatge gallec. Les normes seran obligatòries per als instruments de planificació sectorial i urbanística i per a les estratègies regionals i locals. Les recomanacions, en canvi, seran orientatives i suggeriran limitacions o condicions de caràcter genèric.
titol foto
‘Quinze anys': trajectòria i reflexions de l'Observatori
La publicació, elaborada l’any 2020 amb motiu dels quinze anys de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, recull quinze conceptes i reflexions que ressonen amb els objectius, tasques i raó de ser de l’entitat així com amb els paisatges de Catalunya. Des d’aquest mes de gener està disponible en format digital al web. Són els següents: viatge, lloc, coneixement, emoció, mirades, valors, comunitat, laboratori, acció, mirall, colors,  atmosferes, diàleg, ponts, franja. [+]
titol foto
Suïssa adopta una nova estratègia de paisatge
El passat 2020 el govern suís va aprovar una nova estratègia de paisatge, coneguda com a Conception “Paysage suisse” (CPS) (El concepte de paisatge suís), que actualitza l’anterior i consolida la política federal de paisatge. La CPS parteix d’una visió integrada i dinàmica del paisatge, seguint els principis del Conveni europeu del paisatge, i esdevé l’instrument de planificació de la Confederació amb què té per objectiu assolir uns paisatges de qualitat. A la CPS, tant els objectius estratègics com els objectius de qualitat del paisatge són vinculants per a totes les administracions suïsses, des de la federal a la local, passant pels cantons, i aquests han de ser implementats pels serveis federals, en coordinació amb les polítiques sectorials i els actors del país.
titol foto
Menorca reforça els seus compromisos amb el paisatge en el nou Pla Territorial Insular
El Consell Insular de Menorca acaba d’aprovar inicialment un nou Pla Territorial Insular (PTI) on la preservació i recuperació del paisatge esdevenen un pilar fonamental de la seva normativa, i es defineixen objectius de qualitat paisatgística i directrius de paisatge que, un cop aprovat, seran d’obligat compliment. El Pla també estableix l’obligatorietat de fer un estudi d’impacte i integració paisatgística per determinades actuacions amb un potencial impacte sobre el paisatge (el desenvolupament d’àrees de reconversió territorial, instal·lacions de producció d’energia, activitats permeses en les àrees d’interès Paisatgístic, o actuacions en la xarxa viària, entre moltes altres). El Pla també estableix una normativa especial en relació amb la Candidatura Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat reconegut per la UNESCO.
titol foto
Donatiu del Fons Josep Pascual al centre de documentació
Josep Pascual Camps, membre fundador del grup Drac Verd de Sitges dedicat a localitzar i catalogar barraques de pedra seca i col·laborador de Wikipedra, va morir el passat juliol i va deixar un llegat de més de 70 blocs de croquis i 53 àlbums que inclouen més de 8.000 fotografies de barraques de pedra seca. La família ha donat aquest material al centre de documentació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, per tal que pugui ser consultat i custodiat.
titol foto
Disponible en format digital el llibre 'La carretera en el paisatge'
Ja està disponible al web de l’Observatori del Paisatge i a text complet el llibre titulat La carretera en el paisatge que recull les ponències del seminari celebrat l’any 2018 a Barcelona. La publicació ha estat possible gràcies al patrocini de la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. El llibre tracta més enllà de la integració de la carretera en el paisatge, una sèrie d’aspectes en general poc considerats, com el valor patrimonial, el potencial didàctic o la posada en valor de la diversitat paisatgística a través de les experiències turístiques i d’oci.
titol foto
Ponències del Seminari '20 anys del Conveni europeu del paisatge' de la regió del Vèneto
Amb motiu dels vint anys de la signatura del Conveni Europeu del Paisatge, l’octubre de l’any 2000, l'Observatori Regional del Paisatge del Vèneto i les quatre universitats d’aquesta regió italiana van promoure del 29 al 31 d’octubre de 2020 un Seminari per a reflexionar sobre les implicacions que ha tingut el Conveni a Itàlia i a Europa en general, i per debatre sobre la seva futura aplicació en l’àmbit nacional, regional i local. Les ponències es poden trobar aquí. Un dels blocs del Seminari es va dedicar al paper que tenen els observatoris del paisatge en l’aplicació del Conveni europeu, on hi va participar el director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Nova trobada de la Xarxa de Territoris pel Paisatge
El passat 17 de desembre de 2020 va tenir lloc una nova trobada de la Xarxa de Territoris pel Paisatge. En aquesta ocasió es va optar per una trobada telemàtica en la qual es va invitar el Collectif Paysages de l'après-pétrole, una associació francesa que treballa perquè el paisatge tingui un rol central en el desenvolupament territorial en un context de transició energètica. Dues representants de l'entitat, Armelle Lagadec i Mathilde Kempt, van presentar els resultats d'un interessant estudi (Paysages et transitions réponses à travers l’Europe) en el que han analitzat diverses comunitats i territoris europeus que vinculen paisatge, transició energètica, urbanisme, agricultura, patrimoni i desenvolupament local. Després de la seva presentació es va encetar un debat molt enriquidor. [+]
Foto de la notícia  
Aprovació de la Carta de paisatge de la Conca de Barberà
El passat 25 de novembre de 2020, el Consell d’alcaldes de la Conca de Barberà va aprovar la Carta de paisatge de la Conca de Barberà. La Carta, promoguda pel Consell Comarcal, té l’objectiu de protegir, ordenar, gestionar i valoritzar els paisatges de la comarca com a elements destacats de la identitat local i com a recurs pel desenvolupament local de la comarca. El document recull 7 objectius generals i 142 accions a desenvolupar i contempla la cooperació municipal i entre diferents administracions que incideixen en el territori.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Projecte ENERSCAPE
ENERSCAPES (2010 -2013) es un projecte d’investigació i avaluació d’un conjunt molt ampli d’impactes en patrons de paisatge diferents però recurrents en totes les regions mediterrànies. Enerscapes vol definir i provar un mètode de planificació energètica capaç d'avaluar i minimitzar els impactes territorials derivats de l'ús de fonts d'energia renovable.
 
 
Arxiu d'Imatges Quinze anys
 
Paisatges VerticalsÀngel Vilà SerraJordi Grau
Antonio SerratoGrup Drac Verd de SitgesJosep Capellades
Paisatges VerticalsJordi BasJordi Salinas
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Villes et territoires de l'après-pétrole. Le paysage au coeur de la transition
Paysages de l’Après-Pétrole Collectif. Editions Le Moniteur, 2020. ISBN: 978-2-281-14425-3.

El llibre exposa els principis sorgits d’una reflexió multidisciplinària iniciada fa quatre anys pels membres del col·lectiu Paysages de l’après-pétrole, demostrant que l’enfocament paisatgístic és el fil conductor de la transició energètica i desenvolupament sostenible dels territoris. S’analitzen i es detallen les solucions que han implementat diferents territoris a escala de ciutat i camp.
Tensions, impactes i fissures
Llorenç Ugas Dubreuil. Museu d’Art Modern de Tarragona. ISBN: 978-84-15264-87-3.

Catàleg de l’exposició on l'artista pretén reflexionar i fer reflexionar sobre l’alteració del paisatge a causa de la petjada humana. L’autor mostra la vulnerabilitat d’un paisatge desvirtuat a partir de construccions de formigó i altres elements.
Exploring identities. Perspectives from a cross-disciplinary dialogue
Sara Caramaschi, Sebastiano Marconcine, Ludovica Marinaro (ed.). Quodlibet, 2019. Monogràfic de la revista iQuaderni di UB3, núm. 21. ISBN: 978-88-22905-72-7.

Monogràfic de la revista iQuaderni on s’estableix un diàleg entre acadèmics de diferents disciplines sobre el paper de l’espai urbà i les dinàmiques en les percepcions, relacions i identitats de les persones. S'inclou una selecció de fotografies del director de l'Observatori del Paisatge que reforça aquest diàleg.
Roma correu
Arsenio Luca Pistone. Textos: Daniela Colafranceschi, Fabio Manfredi i Antonio Dattilo. Salt: Les Bernardes, 2020.

El carter de Roma Arsenio Luca Pistone va fotografiar el centre de Roma durant el confinament de la primavera i es pot veure una ciutat històrica i emblemàtica deserta, sense turistes ni residents, en un conjunt d'imatges que passaran a la història d'Itàlia pels efectes de la pandèmia de la COVID-19. Més informació aquí.
Énergie
Monogràfic de Les carnets du paysage, núm. 36 (automne 2019). Arles: Actes Sud;  École nationale supérieure de paysage. ISBN: 978-2-330-12363-5.

Aquest número explora el tema de l’energia en dues direccions, per una banda els paisatges vinculats a la producció d’energia,  i per l’altra l’energia del paisatge, és a dir, l’energia que la gent obté freqüentant els paisatges.
El paisaje a través de mi ventana. Crónica ilustrada del paisaje en los tiempos del coronavirus
Martha Fajardo; Lucas Períes (eds.). Córdoba: Universidad Católica de Córdoba, 2020. Disponible aquí.

Recull dels treballs seleccionats de la convocatòria artística homònima desenvolupada per la LALI i l'Institut del Paisatge de la Universitat Catòlica de Córdoba. L'obra reuneix també reflexions de diversos especialistes en paisatge, entre ells Laura Puigbert tècnia de l'Observatori del Paisatge, sobre la condició de la pandèmia des de la perspectiva paisatgística.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter