Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
67. Octubre-desembre 20
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Cultivar la continuïtat del paisatge europeu

Tessa Matteini
Directora d'Uniscape

La xarxa d’universitats europees UNISCAPE es va fundar a Florència el 2008 amb el propòsit de promoure els objectius i els principis del Conveni europeu del paisatge (CEP) en l’ensenyament i la recerca a l’educació superior.

UNISCAPE aplega nombrosos centres de formació que ofereixen professionals i personal investigador especialitzats en la protecció, la gestió, la planificació i el disseny del paisatge i que treballen en diferents disciplines i d’acord amb diversos enfocaments. A més a més, fomenta la col·laboració a escala internacional entre diverses universitats i entre els diferents camps d’estudis orientats al paisatge. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
El paisatge des de l'escala local. Gestió, ordenació i valorització dels espais oberts
L'objectiu d'aquest curs en línia, organitzat per l’Observatori del Paisatge amb el suport de la Diputació de Girona, és formar responsables polítics i tècnics de l'administració local en matèria de planificació, gestió i valorització del paisatge, explorant noves formes d'intervenció i de gestió en els espais oberts, amb la mirada posada a l'urbanisme, la dinamització local, el turisme, o la gestió dels espais naturals i del patrimoni. El curs consta de sis sessions i es portarà a terme durant el mes de novembre. [+]
titol foto
Publicat el resum del seminari PAISATGE/kW
L’Observatori del Paisatge de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i l’associació Pirineus.watt van organitzar el seminari "Paisatge/kW. Significats i valors dels paisatges de l’energia hidroelèctrica", celebrat a Tremp, al març de 2019. Ara, de la mà d’experts, investigadors, acadèmics, especialistes i dels actors pirinencs, els continguts del seminari, recollits de forma resumida en aquest document, ens apropen a aquests paisatges amb una dimensió transversal i polièdrica, oferint múltiples mirades: energètica, patrimonial, estètica, territorial, econòmica, urbanística o turística, entre d’altres. El podeu consultar íntegrament aquí. [+]
titol foto
L'Observatori forma part del Comitè d'Experts internacional que assessorarà sobre el futur Conveni llatinoamericà del paisatge
La Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI), conjuntament amb diverses institucions, universitats i organitzacions del continent llatinoamericà han impulsat el procés "Cap un Conveni llatinoamericà del paisatge", a través del qual conviden a la societat llatinoamericana (societat civil, entitats, associacions, representants polítics, institucions educatives, etc.) a contribuir en la seva redacció. L'esborrany del Conveni que se sotmet ara al procés participatiu és el resultat d'un treball de sis anys de professionals del dret, experts i ONG. L'Observatori del Paisatge forma part del Comitè d'Experts que avaluarà les contribucions rebudes i emetrà un dictamen.
titol foto
UNISCAPE reflexiona en el seu congrés anual sobre els futurs reptes del Conveni europeu del paisatge
Amb motiu del 20è aniversari de la signatura del Conveni europeu del paisatge, el 20 d'octubre de 2000, UNISCAPE va organitzar els passats 16 i 17 d’octubre el seu congrés anual amb l'objectiu d’explorar els futur reptes de l’esmentat Conveni. Amb el títol "Cultivant la continuïtat dels paisatges europeus. Nous reptes per al CEP" el Congrés va incloure tres sessions temàtiques: polítiques del paisatge i governança; disseny del paisatge i temps, observant el paisatge; i també una sessió especial dedicada al patrimoni agrícola i forestal. El director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala, ha estat membre del Comitè Científic del Congrés i va impartir la primera conferència de la sessió “Observant el paisatge”, amb el títol “The Landscape Observatory of Catalonia: A journey of fifteen years”. Aquí es poden consultar els principals resultats
titol foto
20è aniversari del Conveni europeu del paisatge
El Conveni europeu del paisatge -també conegut com el Conveni de Florència-, impulsat pel Consell d’Europa i aprovat el 20 d’octubre de 2000, ha complert vint anys. Promou la protecció, la gestió i la planificació dels paisatges europeus i organitza la cooperació internacional en matèria de paisatge. El Conveni ha estat signat i ratificat per quaranta països de l’àmbit del Consell d’Europa, i ha suposat un autèntic revulsiu per a molts estats en l’aplicació de polítiques de paisatge. A l’Estat espanyol va entrar en vigor el març del 2008. El Parlament català va signar la seva adhesió al Conveni el desembre del 2005, dos mesos després de l’aprovació a Florència.
titol foto
'Paisatge' al projecte Vers d'Arquitecturia
Vers consisteix en una sèrie de converses per reflexionar sobre temes de radical contemporaneïtat de l’escena creativa. El paisatge ha estat i continua essent una de les grans fonts d’inspiració i de relat a l’art. En aquest cinquè capítol del projecte d’Arquitecturia, parlen de paisatge Oriol Villar, Nandu Jubany, Olga Felip, Bibiana Ballbè i Pere Sala, director de l’Observatori. El paisatge defineix a les persones? O són les persones que defineixen el paisatge? Podeu trobar tot el material relacionat amb aquest àmbit del projecte, aquí.
titol foto
Setmana del paisatge a Mallorca
El Departament de Territori del Consell de Mallorca va organitzar del 19 al 24 d’octubre “La Setmana del Paisatge”, amb diverses sessions de debat amb el paisatge com a protagonista, fent-la coincidir amb els vint anys del Conveni europeu del paisatge. Les sessions van combinar les modalitats presencial i telemàtica. El director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya va estar convidat a formar part de la sessió inaugural, dedicada a l’aplicació del Conveni europeu del paisatge i als observatoris del paisatge. Durant la Setmana del Paisatge també es van anunciar cinquanta iniciatives que té previst impulsar el nou Observatori del Paisatge de Mallorca que impliquen diferents àrees i sectors del Consell de Mallorca, com ara Carreteres, Medi Ambient, Patrimoni o Turisme. Una de les més rellevants és la d’impulsar una Llei del paisatge.
titol foto
La Setmana de la Pedra Seca als Països Catalans
Es tracta d’una setmana per a l'organització i promoció d'activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans per posar en valor tant el patrimoni i l'ofici de la pedra seca com l'important teixit d'entitats, col·lectius i voluntaris en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra. Tindrà lloc entre el 23 i el 29 de novembre de 2020, per commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Totes les activitats programades es podran consultar en una agenda en línia així com en un mapa d'ubicacions, i la data límit per incloure’n és el dijous 19 de novembre. Tota la informació es pot trobar a www.collaboraxpaisatge.cat.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Llegim paisatges
El projecte proposa un recorregut, de nord a sud, per les cases museu més significatives dels escriptors valencians. Territori i literatura es visibilitzen mútuament: si les cases són l’incentiu per a l’accés a les obres literàries, la literatura ajuda a descobrir i llegir uns espais i uns paisatges.
 
 
Arxiu d'Imatges Els paisatges de l'aigua
 
Jordi BasJordi GrauAlbert Carreras
Observatori del PaisatgeMarc GarciaGuillem Vidal
Carlos CorullónJordi BasJordi Grau
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Refotografia del paisatge de la serra de Tramuntana
Mallorca: Direcció Insular de Territori i Paisatge. Departament de Territori del Consell de Mallorca, 2020.

Estudi paisatgístic, basat en la comparació fotogràfica, de l’evolució i les transformacions del paisatge de la serra de Tramuntana (Mallorca), de les últimes cinc dècades. S’han seleccionat vint indrets i elaborat una fitxa tècnica d’anàlisi del paisatge per cadascun.
Gestão, conservação e promoção de áreas protegides: diálogos ibero-brasileiros
Ricardo Nogueira Martins; Suzane Bevilacqua Marcuzzo. [Llibre digital]. Laboratório da Paisagem. ISBN: 978-989-33-0603-1.

Llibre coral resultat del ‘Workshop Ibero Brasileiro sobre Áreas protegidas’ celebrat l’any 2019, en el qual autors de diferents disciplines, analitzen les estratègies i identifiquen fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces per poder realitzar una correcta planificació del territori a les zones protegides. Disponible aquí.
Libro Memoria Segundo Simposio internacional Pensar y Sentir el Paisaje
Mónica Morales, Mónica Palma, Ricardo Riveros (comp.). [Llibre digital]. [S.l.]: La Iniciativa Latinoamericana del Paisaje LALI; Corporación Patrimonio y Paisaje, 2019. ISBN: 978-956-401-749-5.

La publicació recull les actes del segon seminari internacional Pensar y sentir el Paisaje celebrat l’any 2019 a Xile, el qual es va centrar en la cerca de nous acords entre la societat civil, els estats i el món privat llatinoamericans en l’àmbit del paisatge.
Concept of the Landscape Policy of Slovenia
Ljubljana: Ministry of the Environment and Spatial Planning; Slovenian Association of Landscape Architects, 2020. ISBN: 978-961-94341-5-4.

La Política paisatgística d’Eslovènia és un recull de diverses accions harmonitzades i ben relacionades fruit de compromisos previs que fa que es converteixi en una expressió de la voluntat política, de respectar els valors de la població i els compromisos internacionals i, sobretot, de complir l’ampli ventall de necessitats de la societat eslovena pel que fa a la  protecció, planificació i gestió efectiva del paisatge. Disponible aquí.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter