Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
44. gener-març 2015
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Deu anys!

Joan Nogué
Director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

Fa exactament cinc anys escrivia l'únic 'Observador' que he escrit en la nostra revista digital Paisatg-e, i el titulava: "Cinc anys!". Ara escric el segon, cinc anys més tard, amb motiu dels deu anys de la creació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Si ja llavors em sentia eufòric pel camí recorregut des d'aquell 1 de març de 2005, ara m'hi sento encara molt més, i moltes més són les coses a celebrar: deu anys de l'Observatori, deu anys de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya i quinze anys de l'aprovació del Conveni europeu del paisatge, el nostre principal referent. És per tot plegat que el nostre pla de treball per a aquest any 2015 inclou tot un reguitzell d'activitats destinades a celebrar aquestes efemèrides, com no podia ser d'altra manera. Unes se celebraran a la capital, Barcelona, com, per exemple, la taula rodona internacional per reflexionar sobre el Conveni europeu del paisatge i també sobre la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya; d'altres se celebraran a la nostra seu tècnica, a Olot, com serà el cas del programa d'activitats anomenat "10+10", és a dir deu activitats (conferències, xerrades, projecció de documentals, etc.) que rememoraran els deu primers anys de vida de la institució. És la nostra manera d'agrair l'extraordinària hospitalitat amb la que, dia rere dia, ens ha acollit aquesta ciutat.

Els aniversaris són sempre una bona excusa per reflexionar sobre el camí recorregut i el que queda per fer. Nosaltres també ho hem fet. Des del 2005, l'Observatori del Paisatge ha centrat la seva tasca a identificar i caracteritzar els paisatges de Catalunya, desplegar els instruments previstos en la Llei del paisatge, així com contribuir a situar Catalunya com un dels referents europeus en les polítiques relacionades amb aquesta matèria. Un cop consolidades aquestes línies, ara toca iniciar-ne una de nova, que no representa partir de zero, sinó, tot recollint els fruits i l'experiència, plantejar-nos nous reptes. Aquest nou full de ruta pren per nom "CATPAISATGE 2020. País, paisatge, futur". Es tracta d'emfasitzar elements com la identitat, la internacionalització, la creativitat, el desenvolupament local, l'emprenedoria, la posada en valor de nous paisatges, així com la importància dels valors, la recerca, la innovació i la comunicació. El que no ha variat ni variarà és el primer objectiu que ens vam marcar en néixer: intentar assolir sempre la qualitat i l'excel·lència en allò que fem i en el lloc on ho fem. Si em permeteu, voldria enunciar-vos de manera telegràfica les línies de treball que despleguen aquesta estratègia ja endegada, que, per altra banda, podeu consultar amb més detall que despleguen aquesta estratègia ja endegada, que, per altra banda, pot consultar amb més detall aquí. Són les següents:

1. Internacionalització des de la singularització

2. Viure i produir en un entorn de qualitat.

3. Paisatge, creativitat i sectors estratègics

4. Paisatge i món local

5. La creació de nous paisatges referencials

6. Paisatge, ciutadania i valors

7. Paisatge, ocupació i emprenedoria

8. Canvi climàtic, energia i paisatge

9. La recerca i la innovació

10. Educació, formació i comunicació

Vet aquí un full de ruta ambiciós, però factible. Un programa de treball amb l'horitzó de l'any 2020 que s'inicia en el precís moment en què el Govern de la Generalitat està replantejant i actualitzant totes les lleis catalanes de caràcter territorial, entre elles la del paisatge, una llei que s'ha mostrat eficaç i operativa, però que, en el marc d'aquesta reforma, encara pot anar molt més enllà.

Com veieu, ens queda encara molta feina per fer. I no la volem ni la podem fer sols. Ens cal la complicitat de qui està llegint ara mateix aquestes línies. Sabem que la tindrem i per això us estem profundament agraïts.

 
  TANCAR  
 
 
© 2025 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook    instagram    twitter    vimeo