OCTUBRE-DESEMBRE 12 |
BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 35 |
||||||||||||||||
Franges. Els paisatges de la perifèria, disponible en versió digital Se signa la Carta del Paisatge del Priorat Andorra reflexiona sobre paisatge i estacions d'esquí Signatura i ratificació de la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI) Olot debat estratègies d'adaptació del paisatge al canvi climàtic Granollers consulta la ciutadania sobre el paisatge que vol per a la ciutat La implementació del Conveni europeu del paisatge, a la Lapònia finesa La revista holandesa 'scape es fixa en l'Observatori del Paisatge Conclusions del Workshop InfraScapeLab Continua el reconeixement vers la restauració paisatgística del paratge de Tudela Disponibles els textos del seminari Paisatges europeus i mundialització Assemblea extraordinària de la RECEP The CEMAT considering Landscape with its Heritage Values Luoghi di valore. Come li viviamo, come li vorremmo La ciutat: passat, present i futur Les cuineres de Solc: sensacions del paisatge a la boca Decàleg de bones pràctiques. Criteris d'intervenció en l'arquitectura històrica i tradicional The new ruralism. An epistemology of transformed space Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña El paisaje en la ordenación del territorio Paisajes solares. Integración paisajística de plantas fotovaoltaicas en Andalucia |
L'espai de Cronos Francesco Careri "Al principi fou el Caos, i tot seguit fou Gea, de l'ampla sina, per sempre llar de tots els immortals que posseeixen el cim de l'Olimp nevat i el Tàrtar tenebrós, als abismes de la terra d'amples camins [...]
MOSAIC Franges. Els paisatges de la perifèria, disponible en versió digital L'Observatori del Paisatge de Catalunya va publicar el passat mes de maig Franges. Els paisatges de la perifèria, basat en el seminari homònim de novembre de 2010. El llibre, que és el tercer volum de la sèrie Reflexions' de la col·lecció "Plecs de Paisatge", ja té la seva versió digital disponible al web de l'Observatori, des d'on se'n poden descarregar tots els capítols.
Se signa la Carta del Paisatge del Priorat El passat 4 d'octubre es va signar la Carta del Paisatge del Priorat en un acte presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu la protecció, ordenació, millora i valoració dels paisatges de la comarca i en la qual hi ha col·laborat l'Observatori del Paisatge. Els agents impulsors són, entre altres, el Consell Comarcal (promotor), la majoria d'ajuntaments de la comarca, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Diputació de Tarragona així com un centenar d'entitats i particulars que s'han adherit al pacte i n'han assumit compromisos concrets.
Andorra reflexiona sobre paisatge i estacions d'esquí La convivència entre paisatge i estacions d'esquí protagonitzarà una jornada tècnica que se celebrarà el proper 13 de novembre a Andorra. Entre els ponents d'esdeveniment, que s'emmarca en el desenvolupament de l'Estratègia nacional del paisatge al país veí, hi ha el director de l'Observatori del Paisatge, Joan Nogué, que aportarà l'experiència del cas català. En la jornada es presentarà la guia d'integració paisatgística de les estacions d'esquí alpí d'Andorra, una eina per promoure la integració en el paisatge de les infraestructures característiques dels dominis esquiables, tant existents com futures, (pistes, remuntadors mecànics, edificis, zones d'aparcament i acollida, accessos, zones d'activitats d'estiu, etc.). L'elaboració d'aquest document és una de les accions previstes en l'Estratègia nacional del paisatge d'Andorra.
Signatura i ratificació de la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI) La ciutat colombiana de Medellín va acollir el passat 19 d'octubre la signatura de la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI, per les sigles en anglès), promoguda per la Federació Internacional d'Arquitectes del Paisatge (IFLA Americas), així com per representants del món acadèmic, d'autoritats locals i de la societat civil llatinoamericana. Es tracta d'una declaració de principis ètics pionera a llatinoamèrica per promoure el reconeixement, la valoració, la protecció, la gestió i la planificació dels paisatges llatinoamericans mitjançant l'impuls de projectes i acords entre els diferents actors que en reconeguin la diversitat així com els valors. La signatura es va dur a terme en el marc de la Conferència Regional de les Amèriques de la Federació Internacional d'Arquitectes Paisatgistes (IFLA), que portava per títol: "Bordes: paisajes en alerta", i va acollir més de 300 participants de tots els països d'Amèrica Llatina, així com d'altres parts del món. El coordinador de l'Observatori, Pere Sala, va participar al congrés amb la conferència "Bordes: la construcción de un nuevo relato paisajístico" i va ser present a la signatura de la LALI.
Olot debat estratègies d'adaptació del paisatge al canvi climàtic L'Observatori del Paisatge i la Universitat de Girona van organitzar el passat mes de juliol el workshop internacional Paisatge i Canvi Climàtic. El seminari, que forma part del Màster Europeu de Planificació i Polítiques per a la Ciutat, el Medi Ambient i el Paisatge, va reunir una cinquantena d'alumnes d'arreu d'Europa que en el treball final van aportar possibles estratègies d'adaptació al canvi climàtic en les unitats de paisatge estudiades. A la web de l'Observatori es poden consultar les ponències del seminari així com les propostes dels estudiants.
Granollers consulta la ciutadania sobre el paisatge que vol per a la ciutat Amb el lema "Cada persona té el seu paisatge. A Granollers n'hi ha més de 60.000
Com vols el teu?", l'Ajuntament de Granollers va donar el tret de sortida al projecte Granollers, Més de 60.000 Paisatges mitjançant una consulta ciutadana per millorar la qualitat dels paisatges de la ciutat. Per participar-hi cal omplir una butlleta o donar l'opinió a través d'aquesta pàgina web, a partir del mes d'octubre i fins al 15 de desembre. El Pla d'Implicació amb el Paisatge de Granollers dóna continuïtat als treballs tècnics iniciats l'any 2011 per elaborar el Pla de Paisatge de Granollers, un instrument de planificació paisatgística pioner a tot Catalunya. Aquest pla s'emmarca en els postulats del Conveni europeu del paisatge respecte a la voluntat d'implicar la població en la definició dels seus paisatges. Es tracta de la primera experiència a Catalunya de traslladar el Conveni europeu del paisatge a l'escala municipal.
La implementació del Conveni europeu del paisatge, a la Lapònia finesa El setembre de 2011 Inari, a la Lapònia finesa, va acollir el seminari Implementació del Conveni Europeu del Paisatge als Municipis de North Calotte. Entre els participants de l'esdeveniment, organitzat pel Centre pel Desenvolupament Econòmic, el Transport i el Medi Ambient a Lapònia amb el suport del Consell de Ministres Nòrdic, hi va haver l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que va exposar-hi l'exemple català a l'hora d'implementar el Conveni europeu del paisatge. Fins aquest moment, s'han publicat les ponències presentades en cinc idiomes (anglès, sami, finès, suec i noruec).
La revista holandesa 'scape es fixa en l'Observatori del Paisatge La revista holandesa 'scape, centrada en urbanisme i arquitectura del paisatge, s'ha fixat en la tasca de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. En el seu darrer número, un dels temes destacats és el Premi Europeu del Paisatge, impulsat pel Consell d'Europa. En aquests guardons l'Observatori hi va tenir un paper destacat ja que el projecte Ciutat, Territori, Paisatge impulsat conjuntament amb els departaments d'Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va rebre una menció especial. 'scape analitza tant el projecte guanyador del Premi Europeu, la restauració de la zona minera de Carbònia, a Sicília, com els distingits amb una menció. Aprofitant la referència a Ciutat, Territori, Paisatge, la revista d'àmbit internacional explica la tasca de l'Observatori del Paisatge en un reportatge de tres pàgines. En el text es destaca que el Parlament de Catalunya es va adherir al Conveni europeu del paisatge el 2000 i que el 2005 es va crear l'Observatori del Paisatge, que ha esdevingut, segons la revista, el punt de trobada sobre la matèria entre administracions, universitats, tècnics i societat. De fet, el reportatge assenyala que aquesta posició intermèdia ha ajudat a poder contribuir en el disseny de les polítiques catalanes de paisatge. A més, es destaca la important tasca de cooperació amb altres institucions tant a l'Estat espanyol com sobretot arreu d'Europa i de l'Amèrica Llatina.
Conclusions del Workshop InfraScapeLab Del 29 de juny al 6 de juliol passats es va celebrar entre Barcelona i Olot el workshop IntraScapeLab: Infraestructures i Territori. Va ser organitzat pel grup de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya IntraScapeLab i el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST). El taller va consistir en l'elaboració de propostes per al traçat viari de l'eix Bracons al seu pas per la Vall d'en Bas, considerant especialment aspectes com la continuïtat de l'activitat agrícola i la necessària reordenació de la travessera urbana del municipi de les Preses. La trobada va constituir una oportunitat per explorar noves metodologies i instruments per al planejament i projectes d'infraestructures en el territori. Se'n poden consultar les conclusions aquí.
Continua el reconeixement vers la restauració paisatgística del paratge de Tudela En els darrers mesos la restauració del paratge de Tudela-Culip al cap de Creus ha rebut dos reconeixements molt importants, que se sumen als que ja tenia. Així, ha guanyat l'ASLA 2012 Professional Awards, que distingeix els millors projectes d'ordenació de paisatge del món, i el VII Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, que distingeix els millors projectes de paisatge realitzats a Europa. La restauració del paratge de Tudela, encapçalada per l'arquitecte paisatgista Martí Franch i el mestre d'obres Ton Ardèvol, va ser promoguda pel Ministeri de Medi Ambient, el Departament de Medi Ambient de Catalunya, el Parc Natural del Cap de Creus i la Gestora de Runes de la Construcció, SA. La intervenció va consistir en l'enderroc de 430 edificacions que formaven part del poblat de vacances del Club Med, l'eliminació de més de 50 hectàrees de flora exòtica per poder repoblar l'àrea amb vegetació autòctona, la recuperació de la topografia original de la zona i la creació de miradors i d'un camí que permeten recórrer l'espectacular paisatge de roques i mar i gaudir-ne.
Disponibles els textos del seminari Paisatges europeus i mundialització L'any 2009 va tenir lloc a Florència un seminari internacional sobre la interrelació entre paisatge, Europa i la globalització (Paisatges europeus i mundialització). El seminari, organitzat per les universitats de Paris 1 Panthéon-Sorbonne i Paris 3 Sorbonne Nouvelle, en col·laboració amb diverses universitats europees, va analitzar el paisatge europeu en el context de la globalització. S'han publicat les ponències del seminari en dos volums editats per Aliné Bergé, Michell Collot i Jean Mottet; el segon volum, subtitulat Eléments de géographie littéraire i aparegut aquest any, està disponible únicament en versió digital aquí.
Assemblea extraordinària de la RECEP La Xarxa Europea d'Autoritats Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP) va organitzar el dia 1 de juny passat una assemblea extraordinària amb la finalitat de prendre decisions sobre el futur de la Xarxa. Entre altres aspectes, es va acordar reduir la quota dels socis de la xarxa i designar com a director en funcions Eduard Rosell, subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a l'espera de la ratificació per part de la propera reunió del comitè executiu.
LA TRIA DE L'OBSERVATORI The CEMAT considering Landscape with its Heritage Values Informe d'Audun Moflag per encàrrec del Consell d'Europa sobre la consideració del paisatge en la planificació territorial.
Curtmetratge del director mallorquí Toni Bestard produït per Pedro Barbadillo sobre la transformació del paisatge del litoral mallorquí. Luoghi di valore. Come li viviamo, come li vorremmo Iniciativa que pretén conèixer el lligam entre les persones d'una comunitat i els seus paisatges i conscienciar en la necessitat que tothom, independentment dels seus orígens i de les necessitats quotidianes, s'impliqui en la preservació i gestió del paisatge.
L'AGENDA EL PAISATGE A LA PREMSA Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí. |
||||||||||||||||
© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 |