Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

GENER-MARç 12

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 32

L'Observador

Paisatges agraris sense pagesia

Mosaic

Presentació del Catàleg de Paisatge de l'Alt Pirineu i Aran a Sort i a la Seu d'Urgell

L'Observatori del Paisatge, amfitrió d'una jornada de formació dels camps d'aprenentatge

El seminari sobre cartografia del paisatge aplega 130 persones a Tortosa

Nou apartat de fotografies del web de l'Observatori

Roger Serrat-Calvó guanya la Beca Olot-Fotografia, dedicada al paisatge

L'Observatori del Paisatge col·labora amb la jornada Escultures Transitables de Banyoles

Granollers, laboratori d'aplicació d'objectius de qualitat paisatgística en l'àmbit local

Andorra ratifica el Conveni europeu del paisatge

Unescocat presenta una metodologia per inventariar el patrimoni cultural immaterial

La Fondazione Benetton Studi Ricerche porta cinc anys identificant llocs de valor per a la població

Art a favor de la preservació i la restauració de l'entorn

Actualització periòdica de la metodologia dels atles del paisatge

4a Trobada de la Red Argentina del Paisaje

Congrés regional IFLA Las Americas 2011

Neix el Foro Estatal de Custodia del Territorio

La Tria de l'Observatori

Landscape Fragmentation in Europe

Paisatge Digital

APPORT Paysages agricoles

Centre de Documentació

El jardín de la metrópoli

Paisajes y patrimonio cultural en Andalucía: tiempo, usos e imágenes

Le paysage en Bretagne. Enjeux et défis

Pagèsiques

La frontera del agua: el paisaje costero del Uruguay

Crisis y territorio. Aportaciones y conclusiones del VI Congreso Internacional de Ordenación del Territorio

L'Agenda

Actes de febrer a abril

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Paisatges agraris sense pagesia

Marco Tamaro
Director de la Fondazione Benetton Studi Ricerche

En la planificació territorial, sovint es consideren les àrees agrícoles com un espai en blanc, un àmbit buit i lliure, susceptible de continuar acollint noves construccions i infraestructures. Aquesta tendència s'emmarca en el procés de creixement continu de l'entropia territorial, que ha patit una acceleració exponencial des del final de la Segona Guerra Mundial i que no sembla que tingui aturador.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Presentació del Catàleg de Paisatge de l'Alt Pirineu i Aran a Sort i a la Seu d'Urgell

Foto

El passat 15 de desembre es van fer dues presentacions públiques del Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran a Sort (Pallars Sobirà) i a la Seu d'Urgell (Alt Urgell) organitzades per l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Observatori del Paisatge, i adreçades als ajuntaments, institucions i entitats del territori. Les dues jornades van exposar les finalitats del Catàleg i els principals resultats obtinguts. Un cop el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya l'hagi aprovat inicialment, podrà consultar-se íntegrament des del web.

L'Observatori del Paisatge, amfitrió d'una jornada de formació dels camps d'aprenentatge

Foto

Aprofundir en el coneixement sobre el concepte paisatge va ser el principal objectiu de la trobada que va reunir el 20 de desembre professionals dels camps d'aprenentatge d'arreu del país a Olot. L'Observatori del Paisatge, que va actuar com a amfitrió, va presentar als educadors els recursos que ofereixen els catàlegs de paisatge i els materials del projecte Ciutat, Territori, Paisatge, recentment guardonat pel Consell d'Europa. La iniciativa va ser promoguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'Observatori. Els camps d'aprenentatge (CdA) són serveis educatius del Departament d'Ensenyament que ofereixen al professorat i als centres docents la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l'estudi i l'experimentació en 18 entorns singulars de Catalunya. En aquest sentit, la tasca de llegir el paisatge és un element fonamental en la seva activitat, per la qual cosa la jornada va voler donar noves eines tant teòriques com informàtiques, però també per a les pràctiques al camp.

El seminari sobre cartografia del paisatge aplega 130 persones a Tortosa

Foto

Uns 130 professionals que treballen en el camp de la cartografia del paisatge van assistir els passats 29 i 30 de setembre al seminari internacional Reptes en la Cartografia del Paisatge: Dinàmiques Territorials i Valors Intangibles que es va celebrar a Tortosa. Organitzat per l'Observatori del Paisatge, hi van col·laborar el Consorci de Serveis Agroambientals de les Comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) i l'Ajuntament de Tortosa. Al llarg del seminari, ponents i assistents van debatre sobre les millors innovacions tècniques i de representació gràfica adreçades a obtenir mapes de paisatge per utilitzar-les en les polítiques territorials i sectorials així com en la sensibilització paisatgística. Està previst recollir els resultats de la trobada en una publicació de l'Observatori del Paisatge que formarà part de la col·lecció "Plecs de Paisatge" i que es publicarà al llarg del 2012.

Nou apartat de fotografies del web de l'Observatori

Foto

El web de l'Observatori del Paisatge disposa d'una galeria d'imatges on es recullen totes les fotografies que han aparegut en format panoràmic a la pàgina principal. Es tracta d'una selecció de fotografies dels principals fotògrafs de paisatge de casa nostra, dels quals actualment s'hi poden veure les imatges de Jordi Bernadó i Rafael López-Monné, i està previst que la llista de fotògrafs s'incrementi en el futur.


Roger Serrat-Calvó guanya la Beca Olot-Fotografia, dedicada al paisatge

Foto

La Beca Olot-Fotografia, convocada per l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot i l'Associació Olot-Fotografia, amb el suport de l'Observatori de Paisatge i la Diputació de Girona, i que enguany s'ha dedicat al paisatge, ha estat concedida a Roger Serrat-Calvó per tal de desenvolupar el treball Leisure time. La beca està dotada amb 4.500 euros. Leisure Time vol reflexionar per mitjà de la fotografia sobre els espais de lleure i els paisatges que se'n deriven, així com sobre les actituds i els comportaments que la societat adopta en uns períodes concrets en relació amb aquests espais particulars. La Beca ha estat un èxit de participació, amb 86 projectes presentats. El jurat estava format per Manel Esclusa (fotògraf), Pere Sala (coordinador tècnic de l'Observatori del Paisatge de Catalunya) i David Santaeulària (responsable de l'Àrea de Creació Contemporània d'Olot).

L'Observatori del Paisatge col·labora amb la jornada Escultures Transitables de Banyoles

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya va col·laborar amb la jornada Escultures Transitables que es va celebrar el 16 de desembre a Banyoles. La iniciativa, organitzada per El Puntal – Laboratori de les Arts, Lluís Vilà Showroom, Aspecte Paisatge i Bonart Cultural, volia aprofundir en la relació entre art, paisatge i territori. De fet, es pretenia transcendir els límits estrictes de l'art per entendre el paisatge en la seva globalitat i transversalitat. L'activitat va començar amb una visita guiada a l'exposició "Escultures transitables", de Martirià Figueras i Lluís Vilà, que ha estat l'embrió de la iniciativa. Es tracta d'una revisió sobre el concepte d'escultura pública, arquitectura i paisatgisme que pren com a referència el projecte de restauració del volcà del Croscat, a la Garrotxa (premi FAD 1994). L'acte central va consistir en una taula rodona sobre "Art, paisatge, intervenció", que va moderar Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge. Hi van participar Pep Admetlla, escultor; Martirià Figueras, paisatgista; Josep Fuses, arquitecte, i Lluís Sabadell, artista i curador.

Granollers, laboratori d'aplicació d'objectius de qualitat paisatgística en l'àmbit local

Foto

Granollers s'ha anat convertint en un laboratori de traspàs dels objectius de qualitat paisatgística cap a l'àmbit local. Després d'organitzar un taller sobre la matèria en el marc del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona, el passat mes de novembre van tenir lloc tres iniciatives més: la presentació del pla de paisatge local al 5è Congrés Nacional de Medi Ambient Local, l'Smart City Expo World Congress, i l'elecció de Granollers com a àmbit del treball de recerca Els objectius de qualitat paisatgística per l'escala local. Un instrument de foment del desenvolupament comunitari a través del paisatge, de Míriam Valdelvira, guardonat el VII Premi Josep Maria Rueda. Aquests premis, atorgats per l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, de caràcter bianual i d'àmbit estatal, reconeixen projectes d'intervenció i de recerca en relació amb l'acció comunitària.

Andorra ratifica el Conveni europeu del paisatge

Foto

El Consell de Ministres del Govern andorrà va aprovar el passat 16 de novembre la ratificació del Conveni europeu del paisatge. La signatura d'aquest Conveni, pas previ a la seva ratificació, va ser aprovada el 6 d'octubre del 2010, i el 23 de març del 2011 l'ambaixador i representant permanent del Principat d'Andorra al Consell d'Europa va procedir a la signatura a Estrasburg. La ratificació per part del Govern és el primer pas d'un procés que culminarà amb la ratificació del Consell General i dels coprínceps d'Andorra. El Conveni europeu del paisatge va ser adoptat a Florència l'octubre del 2000. D'ençà, 39 estats europeus l'han signat i 36 l'han ratificat, entre els quals es troba l'Estat espanyol. Cal recordar que el Parlament de Catalunya va adherir-s'hi el desembre del 2000.

Unescocat presenta una metodologia per inventariar el patrimoni cultural immaterial

Foto

El Centre UNESCO de Catalunya, Unescocat, ha desenvolupat una metodologia per inventariar el patrimoni cultural immaterial del Montseny. La metodologia consisteix a elaborar un recull de les tradicions, els costums, els coneixements, les tècniques, les festes, etc. que constitueixen el patrimoni cultural immaterial del Montseny i en la identificació d'aquells elements que poden contribuir al desenvolupament sostenible del territori. La iniciativa pretén afavorir la preservació del patrimoni cultural immaterial del Montseny, promoure el desenvolupament econòmic sostenible de l'àrea, enfortir la cohesió social i l'arrelament al territori i convertir la metodologia en un model per a elaborar inventaris similars arreu del món.

La Fondazione Benetton Studi Ricerche porta cinc anys identificant llocs de valor per a la població

Foto

La Fondazione Benetton Studi Ricerche, fundació italiana dedicada al coneixement, la gestió i el disseny del paisatge, organitza des de fa cinc anys la iniciativa Luoghi di Valore. Inspirat en els principis del Conveni europeu del paisatge, Luogo di Valori pretén conèixer el lligam entre les persones d'una comunitat i els seus paisatges i, al mateix temps, afavorir la presa de consciència en relació amb la necessitat que tothom, independentment dels seus orígens socials i culturals i de les necessitats quotidianes, s'impliqui en la preservació i gestió del paisatge. Consisteix en una convocatòria anual en la qual es demana a la població de la província de Treviso que descrigui els llocs d'aquesta geografia que considera de valor, n'aporti fotografies i expliqui per què els considera importants. La idea no és identificar exclusivament els paisatges bonics sinó aquells que tenen importància per a la població, els que tenen una càrrega simbòlica i emocional. El material rebut s'exhibeix públicament i es fan diverses sessions informatives i de debat. En les cinc edicions celebrades fins ara, la iniciativa ha despertat un gran interès, com ho demostra la nombrosa participació en les convocatòries, les exposicions i les sessions relacionades.

Art a favor de la preservació i la restauració de l'entorn

Foto

El passat 20 d'octubre es va inaugurar al Parc de Collserola un projecte escultòric de l'artista japonès Kan Masuda creat amb arrels dels arbres del Parc. La forta ventada de gener de 2009 i la posterior nevada de març de 2010 van afectar més de 200.000 arbres del Parc. Molts d'ells van quedar descalçats i amb les arrels exposades a la superfície. L'estat del Parc va impressionar aquest escultor de prestigi, que va treballar amb les arrels per crear el projecte que porta per nom Missatge del Bosc: Veu d'Arrel. L'objectiu de l'artista és que les seves escultures de fusta esdevinguin un crit d'alerta sobre la necessitat de conservar l'entorn i de crear una connexió més estreta amb la natura. Aquest és un exemple del paper que pot tenir l'art a l'hora de conscienciar la població sobre la necessitat de preservar els valors ambientals i paisatgístics d'un indret.

Actualització periòdica de la metodologia dels atles del paisatge

Foto

Des de fa quinze anys, l'Estat francès promou els atles del paisatge com a instrument de caracterització dels paisatges de França a partir dels principis del Conveni europeu del paisatge i com a guia per a orientar les polítiques públiques. Amb algunes lleugeres diferències, l'instrument equivalent a casa nostra són els catàlegs de paisatge. Els atlas estan elaborats pràcticament en la totalitat del territori nacional francès i s'han de revisar cada deu anys. El Ministeri d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible, Transports i Habitatge, encarregat de l'elaboració dels atles, té la voluntat de tornar a publicar la seva metodologia. L'última trobada tècnica amb aquesta finalitat va tenir lloc el passat 8 de desembre, i s'hi va invitar a l'Observatori del Paisatge de Catalunya a presentar-hi el procediment de definició d'objectius de qualitat paisatgística dels catàlegs de paisatge, tot fomentant l'intercanvi d'experiències i metodologies.

4a Trobada de la Red Argentina del Paisaje

Foto

Del 2 al 5 de novembre de 2011 es va celebrar a Rosario (Argentina) la 4a Trobada de la Red Argentina del Paisaje, amb l'assistència dels socis de tot el país. La finalitat de la trobada era fer un recorregut per problemàtiques i solucions experimentades a les perifèries urbanes per part de diferents actors, que permetés reflexionar sobre quin és el rol de cadascun d'aquests en la construcció del paisatge. La Red Argentina del Paisaje és un espai de trobada i intercanvi de professionals i acadèmics del paisatge que s'organitzen en forma de nodes distribuïts en diverses ciutats d'Argentina. En el node de Mendoza, s'ha creat recentment l'Observatorio Mendocino del Paisaje, amb l'encàrrec d'elaborar tres catàlegs de paisatge en tres zones de la província. L'Observatori del Paisatge de Catalunya col·labora amb la xarxa des de fa dos anys i va participar en la 4a Trobada amb la conferència "Periferias urbanas: perspectivas desde el Observatorio del Paisaje de Cataluña".

Congrés regional IFLA Las Americas 2011

Foto

Del 27 al 29 d'octubre es va celebrar a Punta del Este (Uruguai) el Congrés regional IFLA Las Americas, amb l'assistència de més de 200 acadèmics, professionals i estudiants de tot el món. La trobada, que girava al voltant dels paisatge emergents, va constituir una magnífica oportunitat per conèixer treballs relacionats amb aquesta qüestió provinents de diferents disciplines i nacionalitats. Els continguts del congrés es poden consultar aquí. L'Observatori del Paisatge de Catalunya va participar-hi amb la conferencia que portava per títol "Identificando paisajes emergentes. La experiencia del Observatorio del Paisaje de Cataluña".

Neix el Foro Estatal de Custodia del Territorio

Foto

El passat 3 de novembre, va tenir lloc l'acte de constitució del Foro Estatal de Custodia del Territorio (FECT) a la Universitat Politècnica de Madrid, creat amb l'objectiu de motivar i coordinar les xarxes i entitats que el formen i que treballen en l'àmbit estatal per consolidar la custòdia del territori. Actualment el FECT aplega 14 organitzacions fundadores, 7 xarxes territorials de custòdia, 3 entitats de custòdia i 4 organitzacions que donen suport a la iniciativa. La presidència recau en la Xarxa de Custòdia del Territori. El FECT ja fa cinc anys que treballa com a agrupació informal per contribuir a la difusió de la custòdia del territori; promoure la conservació i gestió activa dels recursos naturals, així com el seu ús responsable i sostenible, i sensibilitzar la societat sobre les estratègies de custòdia i gestió sostenible del territori.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Landscape Fragmentation in Europe

Informe de l'Agència Europea del Medi Ambient sobre el grau de fragmentació del paisatge en 28 països europeus i a tres escales d'anàlisi.

PAISATGE DIGITAL

Foto

APPORT Paysages agricoles

Projecte de diversos socis amb el suport de l'Institut Francès de la Vinya i el Vi (IFV) que té com a objectiu promoure el paisatge en el món agrícola. El web ofereix accés a diferents experiències i treballs relacionats amb el tema.





PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

El jardín de la metrópoli

Batlle, Enric. Barcelona: Gustavo Gili, 2011. ISBN: 978-84-2522009-8.
El jardí de la metròpoli constitueix un nou model d'espai lliure per a la ciutat dispersa que pot donar lloc a un estrat inèdit de la realitat metropolitana: un espai lliure nou, reflex d'una voluntat de garantir la sostenibilitat sense renunciar a la seva formalització des de la modernitat.

Foto

Paisajes y patrimonio cultural en Andalucía: tiempo, usos e imágenes

Fernández-Baca, Román (coord.). Sevilla: Consejería de Cultura, 2010. (PH Cuadernos; 26). ISBN 978-84-9959-023-3.

Andalusia és un territori fortament antropitzat i el seu paisatge s'ha anat definint a través de segles d'història. Des de l'àmbit de la cultura, en aquest llibre es tracten el valors culturals del paisatge com objectiu prioritari, reivindicant una adequada atenció a la memòria del lloc i del temps en els processos d'intervenció territorial.

Foto

Le paysage en Bretagne. Enjeux et défis

Le Du-Blayo, Laurence. Plomelin: Éditions Palantines, 2007. ISBN: 978-2-911434-80-8.

El llibre planteja si existeix realment un paisatge bretó, quines són les seves característiques, com s'ha transformat i com es preveu que evolucioni. Proporciona una actualització de la construcció de la imatge general de la Bretanya i obre línies de recerca per a les pròximes dècades.

Foto

Pagèsiques

Perejaume. Barcelona: Edicions 62, 2011. ISBN: 978-84-297-6849-7.

Aquest poemari, estructurat en vuit seccions, gira al voltant de la naturalesa, la llengua, el paisatge, l'art i l'escriptura. És una poesia plena de pensaments singulars i intensos sobre el territori, sobre una geologia que es plega i desplega, que floreix; sobre la vivència de l'autor amb la natura i la vivència de l'art.

Foto

La frontera del agua: el paisaje costero del Uruguay

Sommaruga, Rosana (coord.); et al. Montevideo: Universidad de la República; Ministerio de Vivienda Ordenamiento Territorial y Medio Ambiente; Intendencia Municipal de Montevideo; Junta de Andalucía, 2010. ISBN: 978-9974-0-0631-7.

Producte d'un projecte d'investigació i divulgació de la Universitat de la República d'Uruguai, aquest treball ofereix una mirada paisatgística específica i a la vegada proposa altres interpretacions disciplinàries del paisatge costaner d'Uruguai, reivindicant així la importància del paisatge i la concepció d'aquest com una construcció col·lectiva i cultural.

Foto

Crisis y territorio. Aportaciones y conclusiones del VI Congreso Internacional de Ordenación del Territorio

Pamplona, octubre de 2010. Madrid: Asociación Interprofesional de Ordenación del Territorio FUNDICOT. ISBN: 978-84-695-0795-7.

Llibre digital resultat del sisè Congrés Internacional d'Ordenació del Territori organitzat per Fundicot. Es pot consultar aquí.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net