Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

SETEMBRE-OCTUBRE 09

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 19

L'Observador

Paisatge i educació

Mosaic

Seminari Internacional Paisatge i Educació

Paisatge i salut ja està disponible al web

El Govern d'Andorra presenta el Mapa de les unitats de paisatge d'Andorra i el Catàleg dels paisatges d'Andorra

Resultats de la primera edició del taller internacional Changing Landscapes

Butlletí sobre novetats en paisatge de la regió del Llenguadoc-Rosselló

Living Landscapes

Paisatge Digital

Thames Landscape Strategy

Paysages de France

Centre de Documentació

Les cabanes de volta de les Borges Blanques: paisatges, fets i gent

Los valores del paisaje

Silencio... Segunda Bienal de Canarias

L'Agenda

Actes de setembre i octubre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Paisatge i educació

Benedetta Castiglioni
Experta del Consell d'Europa. Departament de Geografia, Universitat de Pàdua (Itàlia)

La idea que el paisatge és patrimoni de tothom, i no només dels polítics i dels tècnics, és cada vegada més universal, tot i que també és cert que tot just estem començant a prendre consciència i responsabilitat en qüestions de paisatge. En parlem sovint, però ben poques vegades actuem de manera concreta amb aquesta idea al cap.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Seminari Internacional Paisatge i Educació

Foto

Una de les línies prioritàries d'actuació previstes pel Conveni europeu del paisatge és la que fa referència a l'educació en el paisatge, tant la de caràcter formal (dins l'escola), com la de caràcter no formal impulsada per altres vies i a través d'altres ens, com les ONG's. Fins ara, les parts signants del Conveni han prioritzat altres mesures i accions, però l'aparició d'una sèrie d'iniciatives en aquesta línia arreu d'Europa, entre elles el projecte "Ciutat, territori, paisatge", sembla indicar que el panorama comença a canviar. Per tal de reflexionar i debatre sobre la formació i educació en el paisatge, l'Observatori del Paisatge ha organitzat el Seminari Internacional Paisatge i Educació que se celebrarà a l'edifici de la Pedrera de Barcelona els dies 19 i 20 de novembre de 2009. El seminari comptarà amb la col·laboració del Consell d'Europa, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament d'Educació, la Xarxa Europea d'Ens Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP), i l'Obra Social de Caixa Catalunya. Podeu consultar el programa aquí.

Paisatge i salut ja està disponible al web

Foto

El llibre Paisatge i salut, publicat l'any 2008 a la col·lecció "Plecs de Paisatge" de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, ja està disponible a text complert al web de l'Observatori. El llibre explora les relacions entre paisatge, qualitat de vida i benestar individual i social des d'una perspectiva innovadora i interdisciplinària. En aquest sentit, Paisatge i salut reflexiona a l'entorn de les iniciatives que s'han anat desenvolupant en aquesta temàtica, des de les polítiques públiques que vinculen la salut amb el territori i el medi ambient a les experiències terapèutiques. La col·lecció compta amb un segon número, Indicadors de paisatge. Reptes i perspectives, publicat conjuntament per l'Observatori del Paisatge i l'Obra Social Caixa de Catalunya i que es presentarà el proper mes de novembre, a la casa Milà (la Pedrera) de Barcelona.

El Govern d'Andorra presenta el Mapa de les unitats de paisatge d'Andorra i el Catàleg dels paisatges d'Andorra

Foto

El Govern d'Andorra ha presentat el Mapa de les unitats de paisatge d'Andorra i el Catàleg dels paisatges d'Andorra, basat en el mapa d'unitats anterior i que consta del mapa de diagnosi de potencialitat turística, del mapa de prognosi i del mapa de valors, així com un document de recomanacions per al paisatge d'Andorra. Els mapes són el resultat de l'encàrrec fet pel Departament de Medi Ambient del Govern d'Andorra al Servei de Paisatge del Parc Científic de la Universitat de Barcelona. El Catàleg incorpora els resultats obtinguts en una enquesta de participació a través de web, així com els dels grups de discussió formats per persones vinculades al paisatge del territori d'Andorra. Les conclusions i mapes respectius es poden consultar aquí.

Resultats de la primera edició del taller internacional Changing Landscapes

Foto

Entre el 2 i el 14 de juliol de 2009 es va celebrar a la ciutat italiana de Reggio Calabria el primer taller internacional Changing Landscapes. Mediterranean Sensitives Areas Design, organitzat per la Universitat Mediterrània de Reggio Calabria i dirigit per Daniela Colafranceschi, professora de la Facultat d'Arquitectura d'aquesta Universitat. Durant catorze dies, un total de 85 participants (entre estudiants i professors) de deu escoles d'arquitectura i paisatge d'arreu del món, sobretot europees, van debatre i compartir una àmplia varietat d'idees, estratègies, polítiques, solucions i metodologies d'intervenció, des d'una perspectiva contemporània, per dotar de qualitat i sentit de lloc sis paisatges de l'estret de Messina, com ara diversos trams de la seva façana marítima i les seves infraestructures, així com zones urbanes consolidades i suburbis informals, entre altres indrets de la regió. Les zones estudiades es poden consultar aquí i els resultats del taller aquí. El taller forma part d'un projecte més ampli que en properes edicions pretén fer diverses mirades in situ a zones degradades d'arreu de la conca mediterrània, aplicant els principis del Conveni europeu del paisatge. La iniciativa compta amb la participació de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB) i la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

Butlletí sobre novetats en paisatge de la regió del Llenguadoc-Rosselló

Foto

En els últims anys s'han incrementat el volum de butlletins que informen sobre les principals novetats en relació amb les polítiques i actuacions en matèria de paisatge a Europa. Pel seu veïnatge amb el territori de Catalunya, cal destacar el butlletí que des de l'any 2008 elabora la Direcció Regional de Medi Ambient del Llenguadoc-Rosselló del Ministeri d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible del Govern francès. El butlletí té l'objectiu d'informar als actors d'aquest territori de les polítiques de la Direcció Regional i té una distribució bimestral. Es poden consultar tots els números aquí. El seu últim número, distribuït a principis de setembre d'enguany, informa sobre el Taller Transfronterer entre França-Catalunya i es pot consultar clicant aquí.

Living Landscapes

Foto

Living Landscapes és el nom de la trobada internacional que té lloc anualment a la Universitat d'Aberystwyth, a Gal·les, on, a través d'un extens programa de conferències per part d'investigadors, docents, creadors... s'endinsa en el concepte de paisatge des de les diferents òptiques possibles que permeten comprendre'l i sobretot viure'l, tal com el títol de l'esdeveniment indica (Living Landscapes): geografia, ecologia, història, art, antropologia... L'avantatge i també la dificultat rau en saber escollir, segons els interessos professionals, entre les múltiples opcions de conferències proposades pels cinc dies de durada. A més, existeix l'oportunitat de poder participar en les diverses i interessants activitats culturals que s'organitzen paral·lelament a les conferències: teatre, performances, debats, projeccions... És també un lloc i espai idoni on conèixer de primera mà iniciatives internacionals entorn el paisatge i el medi ambient, i persones que s'involucren professionalment i personalment per donar a conèixer, transmetre i suggerir els valors, antics i nous, del paisatge.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Thames Landscape Strategy

Thames Landscape Strategy és una associació formada per organitzacions, grups locals i persones a títol individual amb l'objectiu de vetllar per la conservació, millora i promoció del paisatge urbà de la regió del riu Támesis entre Hampton i Kew, a Londres.

Foto

Paysages de France

Associació creada l'any 1992 per analitzar i denunciar els impactes paisatgístics i la contaminació visual presents en els paisatges urbans i no urbans, inclosos els marítims.




PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Les cabanes de volta de les Borges Blanques: paisatges, fets i gent

Queralt, Ramon. Valls: Cossetània Edicions, 2008. ISBN: 978-84-9791-427-7.

Aquest llibre descriu les construccions de pedra seca tan característiques dels secans de les Garrigues. A més, s'apropa molt al paisatge, als fets i sobretot a la gent que ha conegut les cabanes de volta de les Borges Blanques.

Foto

Los valores del paisaje

Martínez de Pisón, Eduardo; Ortega, Nicolàs (ed.). Madrid: Universidad Autónoma de Madrid; Soria: Fundación Duques de Soria, 2009. ISBN: 978-84-8344-151-0.

En aquest llibre es recullen les ponències presentades al Seminari de Paisatge organitzat, el juliol del 2008, per l'Institut del Paisatge de la Fundación Duques de Soria. Els capítols del llibre tracten, des de diferents punts de vista, els valors del paisatge.

Foto

Silencio... Segunda Bienal de Canarias

Niebla, José; Guilarte, Henar. Dins Paisajismo, núm. 28, 2009, p. 48-55.

L'article descriu les nombroses activitats (exposicions, concursos, seminaris, tallers...) que s'han programat durant tot aquest any en motiu de la segona Biennal de Canàries. La Biennal s'ha recolzat en tres pilars: l'arquitectura, l'art i el paisatge, i aquesta edició s'ha titulat "Silenci".

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net