Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

MARç-ABRIL 09

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 16

L'Observador

Paisatge i comunicació

Mosaic

Projecte educatiu 'Ciutat, territori, paisatge'

Seminari Internacional Paisatge i Educació

Nova Guia d'Integració Paisatgística

Conclusions de les III Jornades Priorat: quin paisatge, quin futur?

Cicle de conferències sobre paisatge a Valladolid

La Tria de l'Observatori

Propostes de l'agència Swedish National Heritage Board per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge a Suècia

Compareixença del coordinador tècnic de l'Observatori del Paisatge al Parlament de Catalunya (3 de desembre de 2008)

Paisatge Digital

The Center for Land Use Interpretation

Livcom Awards

Centre de Documentació

Paisaje y esfera pública

Passage du temps sur le paysage

CDAN de la Fundación Beulas

L'Agenda

Actes de març i abril

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Paisatge i comunicació

Ramon Folch
Doctor en biologia, socioecòleg Director general d'ERF

A principi dels anys vuitanta, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, esplèndida zona humida del nord-est de Catalunya, incorporà a la seva superfície una antiga àrea agrícola immediata. Jordi Sargatal, director del parc, em demanà que l'ajudés a resoldre el problema de l'impacte paisatgístic causat per un vell canal de reg sobreelevat que travessava l'indret. A fi de sumar dues opinions, vaig recórrer al bon criteri de Gaspar Jaén, sensible arquitecte urbanista valencià, que es trobava circumstancialment a Barcelona. Per a evitar condicionar-lo, no li vaig explicar la natura del problema.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Projecte educatiu 'Ciutat, territori, paisatge'

Foto

Una de les principals tasques de l'Observatori del Paisatge és la sensibilització en matèria de paisatge. Amb aquesta finalitat ha contribuït al projecte "Ciutat, territori, paisatge", resultat de la col·laboració entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Aquest projecte innovador en l'àmbit català i europeu, s'adreça a l'alumnat i al professorat dels centres d'educació secundària de Catalunya. La seva finalitat és potenciar el coneixement del patrimoni paisatgístic català i sensibilitzar els estudiants envers la necessitat de la preservació dels valors paisatgístics i la presa de consciència de la incidència de l'acció humana sobre el medi natural. Es tracta d'una proposta interdisciplinària que ofereix la possibilitat de treballar els elements naturals i humans del territori de forma integrada i a partir de l'observació de paisatges concrets i reals, sotmesos a canvis i problemàtiques ben actuals.
Els materials didàctics consten de tres elements: per una banda, una carpeta amb 12 làmines panoràmiques, representativa de la diversitat de paisatges de Catalunya; el web "Ciutat, territori, paisatge" (www.catpaisatge.net/educacio) amb activitats interactives, i la guia didàctica del projecte, disponible des del web, que proporciona les eines i les orientacions per al treball amb l'alumnat i per al seguiment i avaluació.

Seminari Internacional Paisatge i Educació

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya organitza un seminari internacional sobre paisatge i educació per als pròxims 19 i 20 de novembre a l'Auditori Caixa Catalunya de La Pedrera de Barcelona, amb la col·laboració del Consell d'Europa, la Xarxa Europea d'Ens Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP) i l'Obra Social de Caixa Catalunya. En els propers mesos es farà públic el programa del seminari i les inscripcions s'obriran el 15 de setembre de 2009.
El Conveni europeu del paisatge dóna molt de pes a tot allò referit a la formació i educació en el paisatge, tot i que, fins ara, les parts signants han prioritzat d'altres mesures i accions. Semblaria, però, que el panorama comença a canviar i d'aquí l'oportunitat i conveniència d'aquest seminari internacional. Al recent informe Education on Landscape for Children del Consell d'Europa s'hi ha d'afegir tota una sèrie d'interessants iniciatives en aquesta línia procedents de diferents països europeus, entre ells Catalunya. En efecte, la posada en marxa, en aquests primers mesos de l'any 2009, de l'ambiciós projecte educatiu Ciutat, territori, paisatge, destinat als centres d'ensenyament secundari de tot Catalunya, ofereix una ocasió extraordinària per posar sobre la taula aquesta i d'altres experiències similars que estan apareixent arreu d'Europa, tant en l'àmbit de l'educació formal com en el de l'educació no formal. Ha arribat l'hora d'incrementar la conscienciació ciutadana sobre el paisatge a través d'aquella via més sòlida i prometedora a llarg termini: l'educació. Per més informació aquí.

Nova Guia d'Integració Paisatgística

Foto

El secretari per a la Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, i el director general d'Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet, van presentar el passat 15 de gener la Guia d'integració paisatgística dels horts urbans i periurbans. El document, editat juntament amb l'Ajuntament de Girona, vol ser un instrument pràctic adreçat a les administracions per tal d'orientar actuacions de millora paisatgística dels horts situats majoritàriament a les perifèries urbanes, sovint en espais degradats i en condicions precàries.
Es tracta de millorar la qualitat paisatgística i d'implantació dels horts existents i fomentar la creació d'espais socials per a la gent gran i els escolars. L'objectiu bàsic és la millora d'aquests espais i la seva funció social, tenint en compte que la producció d'aquests horts es dedica exclusivament a l'autoconsum. Les orientacions de la Guia són aplicables tant als horts existents que es vulguin millorar com a projectes de creació de nous espais. Podeu consultar la Guia a text complet aquí.

Conclusions de les III Jornades Priorat: quin paisatge, quin futur?

Foto

El 28 i 29 de novembre passats es van celebrar, a Falset, les III Jornades Priorat: quin paisatge, quin futur?, organitzades per la Unitat de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, l'Associació PRIORitAT per a la promoció de la candidatura del Priorat a Paisatge Cultural de la Humanitat, el Centre Quim Soler i la Plataforma per la defensa del patrimoni natural del Priorat. En aquesta edició es va proposar una aproximació als valors del paisatge. A aquells que són mesurables, com els valors patrimonials i econòmics, i també als que formen part de la percepció humana, més subjectius, però no menys importants. Com afecta el paisatge a la qualitat de vida i a l'estat emocional de les persones? De quina manera els individus i les societats s'identifiquen amb els seus paisatges? I els valors espirituals que infonen? Podem quantificar el valor d'un paisatge?
Podeu consultar la valoració de les jornades aquí.

Cicle de conferències sobre paisatge a Valladolid

Foto

La Fundació San Pablo-CEU i el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Castella i Lleó (COACYCLE) han organitzat un cicle de tres conferències, paral·lel als cursos de postgrau sobre paisatge. Aquests cursos, organitzats per la Fundació San Pablo-CEU, i dirigits per Luis Vicente García Merino, catedràtic de geografia de la Universitat de Cantàbria, i Celestino Candela Pí, arquitecte i paisatgista, responen a l'interès despertat per l'adhesió de l'Estat espanyol al Conveni europeu del paisatge el març del 2008.
El primer conferenciant del cicle va ser Javier Maderuelo, catedràtic d'arquitectura del paisatge de la Universitat d'Alcalà, que va parlar sobre la "Visión artística del paisaje"; el segon fou Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb la conferència "Hacia una nueva cultura del paisaje: política e instrumentos de ordenación y gestión del paisaje en Cataluña", i l'últim va ser el geògraf Eduardo Martínez de Pisón, que va titular la seva ponència "Una idea y una práctica del paisaje: ayer y ahora".

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Propostes de l'agència Swedish National Heritage Board per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge a Suècia

Informe de l'agència Swedish National Heritage Board encarregat pel govern suec que analitza el marc institucional i competencial actual en matèria de paisatge a Suècia i fa una proposta per a la implementació del Conveni europeu del paisatge en aquest estat.

Compareixença del coordinador tècnic de l'Observatori del Paisatge al Parlament de Catalunya (3 de desembre de 2008)

Vídeo de la compareixença del coordinador tècnic de l'Observatori del Paisatge de Catalunya a la sessió ordinària de la Comissió de Política Territorial del dia 3 de desembre de 2008, amb relació al Projecte de llei de la millora d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics.

PAISATGE DIGITAL

Foto

The Center for Land Use Interpretation

Centre de recerca fundat l'any 1994 que analitza les problemàtiques territorials i paisatgístiques dels Estats Units i difon informació sobre com el territori és utilitzat, transformat i percebut.



Foto

Livcom Awards

Guardó anual endegat pel Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides l'any 1997 que valora les bones pràctiques en la gestió ambiental local.





PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Paisaje y esfera pública

Franco, Orlando; Santa Ana, Mariano de (eds.) (2008). Centro Atlántico de Arte Moderno, Demarcación de Gran Canaria del COAC. ISBN: 978-84-889152-58-8.

Aquesta publicació ofereix una mirada interdisciplinar a les relacions entre esfera pública i paisatge, que conflueixen en una mateixa necessitat: reconsiderar l'espai públic per garantir la seva supervivència i potenciar el seu caràcter d'àmbit de formació, trobada, participació i benestar cívics.

Foto

Passage du temps sur le paysage

Lowenthal, David. Gollion: Infolio, 2008. ISBN: 978-2-88474-513-0.

Aquest llibre és un recull de textos escrits originàriament en anglès que exploren diverses manifestacions històriques i geogràfiques del paisatge entès com a un producte social i cultural.

Foto

CDAN de la Fundación Beulas

Benítez, Patricia. Dins Paisajismo, núm. 20, p. 44-51, 2008.

L'article ens descriu el projecte que la Diputació d'Osca va iniciar a mitjans dels anys noranta amb l'objectiu d'estudiar les relacions entre art i natura, el CDAN. Un centre avantguardista amb uns objectius i activitats que se centren en la natura, l'espai públic, la creació artística i la cultura contemporània.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net