SETEMBRE-OCTUBRE 06 |
BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 1 |
||||||||
Cap a una xarxa de regions europees per implementar polítiques de paisatge Tot a punt per la V Trobada dels Tallers per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge L'Observatori del Paisatge obra un debat sobre la relació entre el paisatge i la salut Paisaje, memoria histórica e identidad nacional Los mismos paisajes: ideas e interpretaciones = The same landscapes: ideas and interpretations Health, well-being and social inclusion: therapeutic horticulture in the UK |
Neix Paisatg-e En els pocs mesos de vida de l'ens que tinc l'honor de dirigir, l'Observatori del Paisatge s'ha convertit ja en l'espai de trobada per excel·lència pel que fa a paisatge entre la Generalitat de Catalunya, l'Administració local, les universitats, els col·lectius professionals i, en general, la societat catalana. Volíem esdevenir el gran paraigua en què qualsevol persona interessada pel paisatge es pogués aixoplugar i crec, modestament, que en gran part aquest objectiu ja s'ha aconseguit. Ara convé anar més enllà, sobretot en l'àmbit de la comunicació. D'aquí neix el butlletí digital Paisatg-e, una nova eina d'opinió, informació i conscienciació que l'Observatori del Paisatge de Catalunya posa a disposició del públic cada dos mesos. Estretament vinculat al web, el butlletí tindrà la seva pròpia vida i estructura, que a grans trets consisteix en les seccions següents: L'Observador, article sobre un tema d'interès a càrrec d'un especialista; Mosaic, notícies breus destacades; Paisatge Digital, selecció d'un web de qualsevol institució, entitat o iniciativa d'arreu del món relacionada amb el paisatge; el Centre de documentació que us recomanarà obres interessants a tenir en compte, i a més a més hi haurà la secció de L'agenda i del Paisatge a la premsa.
Cap a una xarxa de regions europees per implementar polítiques de paisatge Riccardo Priore El Conveni europeu del paisatge, reconeixent el principi de subsidiarietat i el de l'autonomia local, insta els estats signataris a implicar les administracions locals i regionals en la definició i posada en marxa de polítiques de paisatge, la identificació i qualificació dels paisatges i també en la definició d'objectius de qualitat paisatgística.
MOSAIC Tot a punt per la V Trobada dels Tallers per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge L'Observatori del Paisatge coorganitza, juntament amb el Consell d'Europa, la V Trobada dels Tallers per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge, que se celebrarà a l'Auditori - Palau de Congressos de Girona del 28 al 29 de setembre de 2006, en col·laboració amb el Ministeri de Medi Ambient, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l'Ajuntament de Girona. La trobada, amb el títol "Objectius de qualitat paisatgística: de la teoria a la pràctica", tractarà diverses experiències internacionals d'identificació i avaluació dels paisatges i debatrà sobre la definició dels objectius de qualitat paisatgística i l'aplicació de polítiques paisatgístiques en els àmbits local, regional i estatal. Les "Trobades dels Tallers", promogudes pel Consell d'Europa, tracten amb profunditat l'aplicació de determinats aspectes del Conveni europeu del paisatge, aprovat a Florència l'octubre de 2000, i constitueixen un veritable fòrum d'intercanvi de pràctiques i d'idees en el marc de les polítiques de paisatge desenvolupats arreu d'Europa.
Sis centres pilot d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) impartiran els nous materials didàctics 'Ciutat, territori i paisatge' L'Observatori del Paisatge té com una de les principals tasques la sensibilització en paisatge. Amb aquesta finalitat, ha treballat en coordinació i a iniciativa de la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i del Departament d'Educació en el disseny de materials pedagògics innovadors sobre paisatge destinats a l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria, que s'impartiran de manera experimental a sis centres a partir del curs 2006-2007, que s'inicia aquest setembre. Es tracta de dotze làmines que permetran treballar en equip als alumnes per interpretar dotze paisatges humanitzats de Catalunya. A més a més del material imprès per a les aules, el web de l'Observatori del Paisatge serà a partir de l'hivern una via fonamental de difusió d'aquests i altres materials didàctics que estan a punt de presentar-se. L'Observatori del Paisatge obra un debat sobre la relació entre el paisatge i la salut L'Observatori del Paisatge i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya van organitzar el passat 16 de juny de 2006 el seminari "Paisatge i salut". La jornada va reunir a Olot uns 60 professionals i estudiants de diverses disciplines de l'àmbit sociosanitari, arquitectònic i urbanístic, entre altres així com entitats que treballen amb persones amb dificultats d'integració social. L'objectiu era obrir un debat sobre la relació entre el paisatge i la salut, partint del convenciment que uns paisatges de qualitat, ben ordenats i gestionats, incideixen positivament en la salut física i mental de les persones, i molt especialment d'aquelles més desvalgudes. De fet, és el que afirma el Conveni europeu del paisatge, signat a Florència el 20 d'octubre de l'any 2000, quan reconeix que el paisatge "constitueix un element essencial del benestar individual i social de les persones tant en els paisatges singulars com en els quotidians". L'Observatori del Paisatge inicia els catàlegs de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran, Comarques gironines i Terres de l'Ebre L'Observatori del Paisatge ha iniciat l'estiu d'enguany els catàlegs de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran, Comarques gironines i Terres de l'Ebre, que estaran acabats l'estiu de 2007. D'altra banda, durant el mes de setembre de 2006, l'Observatori lliurarà al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya els dos primers catàlegs de paisatge, corresponents al Camp de Tarragona i a la Plana de Lleida. Els dos restants (Comarques Centrals i Regió Metropolitana de Barcelona) s'iniciaran el 2007.
Associació sense ànim de lucre de la regió del Quebec impulsada per diversos organismes regionals que, des de 1994, es dedica a la formació i reflexió sobre els valors del paisatge del Quebec. Ha realitzat la Carta del paisatge del Quebec i la Guia del paisatge (document que orienta en la implementació d'una carta del paisatge), ambdues disponibles des del web. Un dels apartats (Tour') convida a fer una petita ruta pels paisatges quebequesos.
L'AGENDA EL PAISATGE A LA PREMSA Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí. |
||||||||
© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 |